Landskrona Direkt (Planket): “Det behövs mer information om EU-valet!”

Det behövs mer information om EU-valet!

2014-04-08
Hur kommer det sig att största delen av media koncentrerar sig enbart på riksdagsvalet istället för EU-valet just nu? Är verkligen “Riksdagsvalet 14 September” så viktigt, så man ska ignorera “EU-valet 25 Maj”? Det är 1,5 månad till EU-valet och 5 månader till Riksdagsvalet. Det är ansvarslöst utav både media och partierna som är invalda att de inte informerar om EU-valet.

En majoritet av de frågor som behandlas i Sverige riksdag påverkas eller styrs idag av beslut fattade i EU. Alltifrån telekom till integritet, från jordbruk till livsmedel, handel, arbetsrätt och mänskliga rättigheter. Ändå verkar media inte förstå vikten av EU-valet.
TV4:s EU-debatt 20 Maj ställdes in pga att 3 av 8 partiledare tackade nej till inbjudan med en av anledningarna att det skulle förvirra väljarna. Förvirra dem för att svenska partier som söker mandat i EU berättar vad partiet står för? Hit var även Piratpartiet inbjudna, och tackade ja, som med två mandat är lika stora som KD och V tillsammans. I Agenda 4 Maj, kommer däremot partiledarna, då ska det pratas om budget och om EU-valet. Men bara riksdagspartierna är inbjudna, trots att debatten är lagd tre dagar innan förtidsröstningen till EU-valet påbörjas. På bästa sändningstid i public service-kanal får alla partier som sitter i Europaparlamentet möjlighet att prata direkt till väljarna. Utom Piratpartiet, istället har man tagit in Sverigedemokraterna som inte sitter i EU-parlamentet.

Vi vill se mer om EU-politik i media istället för de andra valen som ligger 5 månader bort. Att rösta rätt i EU-valet är fruktansvärt viktigt för vårt samarbete med länderna i Europa, särskilt när allt fler frågor är gränsöverskridande. Vi menar att media och myndigheter har en skyldighet att informera om EU-valet, vad det betyder och varför det är viktigt. Och att respektera de folkvalda parlamentarikerna.

Michael Andersson (PP),
Ordförande i Piratpartiet Landskrona

Björn Flintberg (PP),
Ordförande i Piratpartiet Helsingborg

Angelica Algdal (PP),
Ordförande i Piratpartiet Karlshamn

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>