Lokaltidningen Landskrona: De vill också in i fullmäktige

POLITIK. Kommer dagens styrande treklöver med FP, M och MP sitta i orubbat bo, bildar FP en ny koalition eller kommer Socialdemokraterna att ta över styret i koalition med något annat parti? Svaret har vi först efter valdagen den 14 september, men vad som redan nu är klart är att det är många om budet när det gäller att styra Landskrona. Sex partier, som inte är representerade i fullmäktige idag, är registrerade hos Valmyndigheten som valbara i kommunvalet. Lokaltidningen har tagit en titt på de politiska uppstickarna och deras chanser att komma in.

Feministiskt initiativ, Centerpartiet, Piratpartiet, Kristdemokraterna, Framstegspartiet och SPI Välfärden. Det är de sex partier som inte redan finns i Landskronas kommunfullmäktige och som registrerat valsedel för kommunvalet hos Valmyndigheten.
En fråga blir hur många röster som skulle krävas för att erövra en av de 51 fullmäktigeplatserna i Landskrona. I Valmyndighetens röstlängder finns 33565 Landskronabor som är röstberättigade nästa söndag. Om man utgår från att valdeltagandet liknar det vid det senaste kommunvalet 2010, som var 77,68 procent, så kommer 26073 Landskronabor att rösta i kommunvalet den 14 september. Fördelat på de 51 mandaten blir det i så fall cirka 511 röster per mandat.
Fullt så enkelt är det dock inte eftersom mandatfördelningen till landets 290 kommunfullmäktige görs enligt den så kallade jämkade uddatalsmetoden. Kort sagt innebär den att de partier som har lägst antal röster missgynnas. Som exempel kan nämnas att både Vänsterpartiet och Miljöpartiet idag har två mandat i Landskronas fullmäktige, trots att de fick 1067 respektive 728 röster i valet 2010. Dock kan kanske 500 röster ändå tjäna som ett riktmärke för vad som motsvarar ett mandat.

Piratpartiet

Piratpartiet ställer i Landskrona upp med en lista med sex namn, alla män. Sedan början av året har partiet en lokalavdelning i Landskrona. Det fanns det inte under valet 2010 då Piratpartiet fick mindre än en procent av rösterna. I EU-valet i maj placerade sig partiet bättre, med 2,19 procent. Utifrån Demoskops väljarundersökning, där partiet får noll eller nära noll procent av rösterna i Landskrona, är det osannolikt att partiet tar sig in. Förstanamn på listan är Michael Andersson.

Läs hela artiklen

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>